Trudnoća posle 40 – Kakvi su rizici?

Kao posledica odlaganja roditeljstva, nije retkost da parovi po prvi put postanu roditelji nakon 40. godine života. Šansa za potomstvo je manja ali mogućnost za ostvarivanje u ulozi roditelja postoji i u petoj deceniji života. U svetu, ali i kod nas, procenat trudnica starijih od 40 godina, iz godine u godinu sve više raste. U Srbiji se godišnje porodi oko 2.500 trudnica koje su u životnoj dobi od 40 do 45 godina.

Roditeljstvo u petoj deceniji ima svoje prednosti. Ostvareni ste u ostalim ulogama, mudriji ste i iskusniji. Ipak, ovakvo odlaganje roditeljstva nosi sa sobom i niz poteškoća sa kojima se starije trudnice susreću.

Posle 40 – manja šansa za oplodnju

Ako ste napunile 40. godina, a imate želju za potomstvom ne čekajte i počnite da pokušavate što pre. Šansa za potomstvom je moguća, ali sve manja kako godine odmiču. Već nakon 35 godina starosti u ženskom organizmu broj folikula znatno opada. Folikuli sadrže jajne ćelije neophodne za začetak trudnoće, a njihovo opadanje dovodi do sve manje šanse za oplodnjom.

Poradite na unapređivanju svog stila života, redovno vežbajte i hranite se zdravije kako biste povećali šansu za potomstvo. Važno je da budete uporni, da verujete u sebe i svoje telo.

Ukoliko ste uspeli da zatrudnite i posle 40 – tog rođendana verovatno je da ćete i trudnoću lepo i bez problema izneti do kraja. Međutim, šansa za određene probleme u trudnoći je veća pa je važno da se upoznate sa rizicima i redovno pratite razvoj trudnoće i bebe.

Trudnoća posle 40 može biti rizična

Trudnoća u 40. godinama ne smatra se odmah rizičnom i može se izneti bez ikakvih komplikacija. Ipak, kako se sa godinama povećava rizik za određene probleme važno je da vodite računa o svom zdravlju uz redovne kontrole od strane ginekologa koji vodi trudnoću.

Najčešće komplikacije kod trudnica preko 40 godina su:

1. Visoki krvni pritisak
2. Povećan rizik od preeklampsije
3. Gestacijski dijabetes
4. Pobačaj
5. Placenta praevia (nisko usađena posteljica)
6. Abrupcije posteljice (odljubljivanje posteljice)
7. Teže podnošenje blizanačkih trudnoća (višeplodne trudnoće su česte zbog tretmana neplodnosti)

Starije trudnice mogu imati pojačan lekarski nadzor. Ovo podrazumeva češće preglede, više testiranja i redovnije praćenje razvoja bebe zbog povećanog rizika od prevremenog porođaja.

Trudnice starije od 35 godina kao i trudnice koje su mlađe od 18 imaju veće šanse da se porode pre vremena. Redovnim kontrolama lekar koji vam vodi trudnoću biće u prilici da uoči moguće rizike i preduzme sve mere kako bi se blagovremeno sprečio porođaj pre 38.nedelje.

Posle 40 veće su šanse za razvoj genetskih poremećaja kod bebe

Začeće kod žena preko 40 sa sobom nose rizik od genetskih nepravilnosti koje se mogu detektovati kod bebe.

Ukoliko ste zatrudneli, a imate više od 40 godina, vaš lekar će posebnu pažnju posvetiti riziku od hromozomopatija. Za žene koje zatrudne u dobi od 25 godina, rizik da beba razvije Daunov sindrom, najčešće hromozomski poremećaj, je otprilike 1 na 1.250, dok u 40. godini taj rizik skoče na otprilike 1 na 100.

Savremena dijagnostika omogućava nam da saznamo važne informacije o bebi na samom početku trudnoće. Dabl test koji se radi između 11. i 14. nedelje će gotovo svakoj trudnici starijoj od 35 godina pokazati veći rizik od hromozomopatija pa ćete u tom slučaju biti upućeni na invazivne dijagnostičke metode poput amniocenteze. Kako biste izbegli i najmanji rizik koji nose ovakve metode dijagnostike, ekperti prenatalne dijagnostike preporučuju neinvazivni Verified prenatalni test koji možete uraditi već u 10.nedelji trudniće i koji će vam sa 99,9% sigurnosti ukazati na to da li je beba hromozomski zdrava bez ikakvog rizika po vas i vašu bebu.

Kako godine utiču na porođaj?

Same godine nisu indikacija za porođaj carskim rezom. Međutim, određene komplikacije koje se mogu pojaviti mogu umanjiti šansu za vaginalnim porođajem. Na primer, kod starijih trudnica može doći do povećanog rizika od preeklampsije, što može biti razlog za porođaj carskim rezom.

Razgovarajte sa lekarom o tome šta da očekujete i upoznajte se sa svim mogućim načinima završavanja porođaja, rizicima i mogućim komplikacijama. Ukoliko je trudnoća zdrava i bez problema verovatno je da neće biti prepreka za vaginalni porođaj koji predstavlja najprirodniji i za bebu najbolji način dolaska na svet.

I godine budućeg tate su važne

Postoje dokazi da i stariji očevi mogu predstavljati određene rizike za svoje potomstvo. Istraživanje iz 2019. otkrilo je da su bebe rođene od očeva starijih od 45 godina, izložene većem riziku od određenih komplikacija kao što su mala porođajna težina, niska ocena po rođenju, ali i prevremeno rođenje.

I pored svaga navedenog, danas žene i posle 40 odlično podnose trudnoću, rađaju zdrave bebe i same se rađaju u ulozi majke. Šanse za probleme jesu veće ali to nikako ne znači da će se problemi i desiti. Svaka trudnica, svaka trudnoća i svaki porođaj su priča za sebe. Verujte u sebe, svoje telo i bebu koja najbolje zna kada je pravo vreme da dođe na ovaj svet.

Verified 3.0
Call Now Button