Trudnoća posle 35 – Kakvi su rizici?

U današnjem vremenu, u doba jačanja ženske uloge u društvu, žene često odlažu trudnoću iz brojnih razloga. Godine su postale samo brojka, a za njih više niko ni ne pita, niti je to nekom bitno. Ipak, kada je u pitanju trudnoća, pogotovu kada je u pitanju zdrava trudnoća, to može biti veoma važno.

Godine žene mogu uticati na začeće i održavanje trudnoće. Ovo naravno ne znači da će svaka žena ima probleme ukoliko se odluči na trudnoću nakon 35 godine.

Kako funkcioniše žensko telo?

Jajnici, u pripremi za ovulaciju, stvaraju folikule koji sadrže jajne ćelije. Za razliku od muškaraca, koji spermu proizvode čitavog života, žena ima ograničeni broj folikula u njenim jajnicima. Problem sa začećem i godinama žene jeste u tome što nakon 35 godine broj folikula opada kako vreme prolazi , a poslednje rezerve folikula troše se 5 do 10 godina pre menopauze.

Takođe, plodnost je manja rastom godina žene jer se u organizmu nalazi sve manje kvalitetnih jajnih ćelija. Smanjenje plodnosti postaje sve manje posle 35 godine i dešava se bez obzira na to što žena ima normalnu ovulaciju i menstrualni ciklus.

Jedno opsežno istraživanje objavljeno 2002. godine bavilo se temom plodnosti žena. Naime, analizirali su žene tako što su sve imale seksualni odnos na najplodniji dan datog meseca. Rezultati istraživanja jasno govore o padu plodnosti žena s godinama. Tačnije, istraživanje je otkrilo da su žene u dobi od 19 do 26 godina imale nešto više od 50% šanse da zatrudne na najplodniji dan. Žene u dobi od 27 do 34 godine imale su nešto manje od 40% šanse za začeće, dok su žene u dobi od 35 do 39 godina imale su nešto manje od 30% šanse da zatrudne.

Žensko telo jednostavno ima svoja ograničenja kada je zatrudnjivanje u pitanju. Ovo naravno ne znači da nećete ostati u drugom stanju nakon 35 godine, to jednostavno znači da ukoliko nakon šest meseci pokušavanja posetite svog ginekologa i posavetujete se sa njim. Ukoliko pak ostanete u drugom stanju, a imate preko 35 godina postoje određeni rizici po vas i bebu.

Genetski rizici veći nakon 35 godina

Određeni genetski rizici češći su kod trudnica koje imaju preko 35 godina starosti. Na primer, stopa rođenja beba sa Daunovim sindromom povećava se s godinama majke.

Stopa embriona koji ima Daunov sindrom kod trudnice, u 10. nedelji trudoće, koja ima do 25 godina iznosi 1 na 1.064, ova stopa raste na 1 od 686 kada je trudnica stara od 30 godina, dok je stopa rizika kod trudnice preko 35 godina 1 na 24.

Homologna rekombinacija je proces koji je odgovoran za navedene rezultate. To je proces u kojem parovi hromozoma razmenjuju genetski materijal pre odvajanja. Otkriveno je da je kod starijih osoba proces rekombinacije drugačiji, što može dovesti do abnormalnog broja hromozoma u polnim ćelijama ili do velikih hromozomskih preuređenja.

Procenat pobačaja veći nakon 35 godina starosti

Rizik od pobačaja postepeno raste s rastom godinama majke. Istraživanje objavljeno 2000. godine pokazalo je da rizik od pobačaja iznosi oko 8,9 posto kod žena u dobi od 20 do 24 godine i povećava se na 74,7 posto kod osoba starih 45 i više godina. Smatra se da je lošiji kvalitet ženskih jajanih ćelija odgovoran za veće stope pobačaja.

Ostali rizici

Istraživanje koje upoređuje komplikacije trudnoće kod žena starih 18 do 34 godine, 35 do 40 godina i 40 i više godina, ustanovilo je nešto veći rizik od svih komplikacija kod stariji trudnica.

Porođaja hitnim carskim rezom povećava se što je trudnica starija, kao i krvarenje nakon porođaja.

Istraživači su kod starijih trudnica otkrili porast rizika od gestacijskog dijabetesa, prednjačeće placente, karličnog položaja bebe, hitnog carskog reza, postporođajnog krvarenja, prevremenog rođenja, male porođajne težine i velike težine rođenja. Druga istraživanja otkrila su da se rizik od smrtnosti majki takođe povećava.

Kontrola trudnoće i testiranja

Redovni pregledi, testovi i pravilna prenatalna nega veoma su bitni kod trudnica preko 35 godina. Prvih osam nedelja trudnoće veoma su važne za razvoj bebe. Rana i redovna prenatalna nega može povećati šanse za sigurnu trudnoću i zdravu bebu. Ekspertski Verified prenatalni test je opcija ukoliko želite bezbrižnu trudnoću već nakon 10.nedelje jer će vam dati precizne rezultate o hromozomskom zdravlju vaše bebe. Rizik od hromozomopatija se povećava sa godinama trudnice što nikako ne znači da će svaka trudnica koja ima više od 35 godina nositi bebu sa poremećajem hromozoma niti da će svaka mlađa trudnica roditi zdravu bebu. Ali šanse se sa godinama povećavaju.

Ekspertski Verified prenatalni test otkriva najčešće hromozomopatije kod bebe: Daunov sindrom, Edvardsov, Patau sindrom i poremećaje uzrokovane ne samo brojem hromozoma (aneuploidije) već i sitnim greškama na hromozomima koje zovemo mikrodelecije.

Kontrola trudnoće uključuje skrining, redovne preglede, informisanje o trudnoći i porođaju, kao i savetovanje i podršku. Prenatalna nega takođe pomaže u pružanju dodatne zaštite ženama starijim od 35 godina. Ona omogućuje vašem lekaru da prati zdravstveno stanje i spreči komplikacije koje su češće kod starijih trudnica.

Tokom ginekoloških pregleda lekar će proveriti krvni pritisak, ispitati će mokraću na protein i šećer i testirati nivo glukoze u krvi, takođe veoma je moguće da će predložiti neinvanzivni prenatalni test kako bi dobio kompletnu genetsku sliku bebe. Na taj način, svi potencijalni problemi mogu se rano primetiti. Takođe, ginekolog može da vam ponudi posebne prenatalne testove koji su posebno primenljivi za starije mame. Ovi testovi pomažu da se utvrdi rizik od rođenja bebe sa genetskom anomalijom.

Smanjite rizike zdravim navikama

Trudnica brigom o sebi može pomoći da se preduprede ili smanje eventualni postojećim zdravstvenim problemi. Što zdravija trudnica, to je bolje i za nju i za bebu. Obavezne su sve zakazane posete ginekologu ili ostalim lekarima ako trudnica ima neki hronični zdravstveni problem.

Pridržavanje zdrave i uravnotežene ishrane velika je prednost. Trudnica bi trebalo da se hrani zdravo i unosi što više raznovrsnih hranjivih sastojaka. Takođe, dosta voća i povrća, integralnih žitarica, pasulja, nemasnog mesa i nemasnih mlečnih proizvoda sjajan su izbor ishrane za svaku trudnicu. Savetuje se svakodnevno unošenje najmanje četiri porcije mlečne i druge hrane bogate kalcijumom. Na taj način trudnica čuva zube i kosti dok se beba razvija. Takođe obavezno je unošenje folne kiseline.

Verified 3.0