Trudnoća i korona virus: Kako covid-19 utiče na trudnice

Prema najnovijim podacima i istraživanjima, ni jedna osoba, ma kojoj grupi pripadala nije imuna na korona virus. Svako od nas ima šansu da se zarazi ukoliko ne poštuje preventivne mere i ne shvati ozbiljno trenutnu pandemiju, pa čak i potpuno mladi, zdravi ljudi dobrog imuniteta koji inače nisu podložni bolestima.

Ipak, moglo bi se reći da najveću brigu trenutno imaju trudnice, upravo jer od njihovog zdravlja i stanja zavisi još jedan život – beba u njihovom stomaku.

Da li trudnice spadaju u visoko rizičnu grupu?

Vodeći se trenutnim saznanjima, jedino što sigurno možemo reći je da ne postoji dovoljno informacija niti je obavljeno dovoljno studija i testova nad trudnicama na osnovu kojih bismo mogli dati precizan odgovor. Za sada, ono što znamo i što je logično, jeste da bi sve trudnice trebale biti na oprezu jer je njihov organizam izložen konstantnim promenama imunog sistema i nivoa hormona, koji se prilagođavaju rastu i razvoju bebe tj. održavanju trudnoće. U drugom stanju, veliki broj žena muči muku sa respiratornim infekcijama, zapušenim nosom i upalom sinusa – najčešće zbog uticaja hormona koji čine da sluzokože u telu bubre i ispunjavaju se tečnošću kako bi pripremili organizam za što lakši porođaj.

Zbog toga što su trudnicama disajni putevi osetljiviji, trebalo bi voditi računa i zaštiti ih kako bezazlena respiratorna infekcija ne bi uznapredovala u recimo, ozbiljnu upalu pluća.

Koje mere zaštite trudnice treba da preduzmu?

Svim trudnicama se savetuje da poštuju propisane mere prevencije koje važe za sve:

  • Često pranje ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od minimum 20 sekundi, praćeno dezinfekcijom (utrljavanjem) male količine medicinskog alkohola ili antibakterijskog gela;
  • Držanje rastojanja od drugih lica od minimum 1.5m;
  • Izbegavanje diranja lica, očiju, nosa i usana;
  • Pravilno nošenje zaštitne maske na svim javnim mestima, kao i pravilno održavanje maske ukoliko se koristi pamučna maska za višekratnu upotrebu;
  • Koji su simptomi korona virusa?
  • Simptomi korona virusa su najčešće visoka temperatura praćena pojavom kašlja. U nekim slučajevima dolazi i do odsustva čula ukusa i mirisa. Takođe su prijavljene jake glavobolje praćene vrtoglavicom. S obzirom da je trudnoća generalno osetljivije stanje, moguće je da, ukoliko se zarazite, vaši simptomi budu nešto intenzivniji nego kod prosečnih osoba.

Gde mogu da se testiram ako imam simptome?

Ukoliko imate simptome ili sumnjate da ste zaraženi korona virusom, prvo što treba da uradite je da se javite u vama najbližu kovid ambulantu matičnog doma zdravlja. U tim ambulantama će svakome sa navedenim simptomima biti urađeni rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura i brzi test. Ukoliko je potrebno lekar će bas uputiti u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu kako biste uradili besplatan PCR tekst. O testiranju pacijenata odlučuju isključivo lekari na osnovu protokola o testiranju.

Testovi se mogu raditi i na lični zahtev, serološki test iz krvi u pojedinim privatnim laboratorijama (Biomedica, Jugolab), a PCR test vrši se uzimanjem brisa iz nosa i grla, a moguće ga je obaviti u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje.

Šta da radite ukoliko ste pozitivni na Covid-19?

Ako vam je testom potvrđeno da ste pozitivni na korona virus, ista je procedura kao i kod drugih osoba koje su zaražene. U zavisnosti od kliničke slike, simptoma i opšteg stanja, savetuje se umerena do potpuna samoizolacija i ograničenje kontakta sa drugim ljudima u prvih nekoliko nedelja ili dok vam se stanje ne popravi. Ne izlazite napolje često i nikako ne činite to bez maske, čak i ako izlazite samo na par minuta. Trudite se da što više odmarate i hranite se zdravo, ali ne zaboravite i da unosite dovoljnu količinu tečnosti. Umereno izlaganje suncu podstaći će stvaranje vitamina D, koji je odličan za jačanje imuniteta pa je u ovoj situaciji idealno da se sunčate na terasi ili pored otvorenog prozora.

Ukoliko vam se stanje pogorša ili se jednostavno ne osećate dobro, javite se odmah u najbližu zdravstvenu ustanovu koja prima pacijente zaražene korona virusom.

S obzirom da većina zaraženih koji ispolje simptome, imaju lakšu do umerenu kliničku sliku, šansa da se vaše stanje pogorša do mere da zahteva medicinsku pomoć je zaista niska, pa čak i u trudnoći. Ipak – prevencija je ključ, trudite se da poštujete sve mere kako bi izbegli da se zarazite u toku drugog stanja i sebi stvorite nepotreban stres.

Mogu li preneti covid-19 svojoj bebi dok je još u stomaku?

U svetu je potvrđeno svega dva slučaja u kojima je korona virus putem placente prešao sa majke na bebu prilikom trudnoće, tako da na osnovu toga možemo da zaključimo da je – moguće. Na svu sreću, i bebe i majke koje su zaražene imale su samo lakše simptome i uspešno su se oporavili nakon nekoliko nedelja.

Više od toga ne znamo. Korona virus je nov i mlad virus i naučnici još uvek nisu ispitali koliko uticaj on ima na ljudsko telo i da li uopšte ostavlja dugotrajne posledice i oštećenja. Podaci kad su u pitanju bebe i trudnice su još više ograničeni, iz kog razloga u ovom trenutku, nažalost, ne postoje jasni odgovori na većinu pitanja, samo teorije i pretpostavke.

Smem li da dojim svoju bebu ukoliko sam zaražena?

Za sada, ne postoje podaci da se korona virus može preneti putem majčinog mleka. Ono što nauka zna je da je šansa za tako nešto vrlo niska, ako uopšte postojeća. Tako da – slobodno dojite vašu bebu, ali obavezno nosite masku i ne dirajte je po rukicama, usnama i nosu. Dojenje je više od hrane, ono je tečni imunitet koji vi prenosite na svoju bebu i nemojte joj to uskratiti. Prvih nekoliko meseci nakon rođenja su ključni kad je dojenje u pitanju i bilo bi dobro da dojite što češće i na zahtev, ukoliko ste u mogućnosti.

Ako se vodimo logikom i zdravim razumom, možemo zaključiti da, baš kao što ni jedna osoba ne preleži običan grip sa istim simptomima i tegobama, tako ni jedna osoba koja je pozitivna na covid-19 neće imati isti tok ozdravljenja i prognozu kao neka druga. Do sad nam je jasno da je stvar vrlo individualna i da zavisi od mnogobrojnih faktora, kao što su godine života, prethodno prisustvo hroničnih bolesti (hipertenzija, dijabetes, astma), stil života (konzumiranje cigareta, alkohola i droga), telesna masa (gojaznost) itd.

Najmanje što možemo učiniti kako bismo zaštitili sebe i druge, naročito u periodu trudnoće jeste da se čuvamo i ne izlažemo nepotrebnom riziku, praćeno striktnim poštovanjem higijenskih mera.

Foto: Freepik

Verified 3.0
Call Now Button