Sve što treba da znate o prvom pregledu u trudnoći

Uradili ste test za trudnoću i rezultat je pozitivan? Čestitamo!

Evo kako da se pripremite i šta da očekujete na prvom pregledu u trudnoći.

Prva prenatalna poseta lekaru može biti jedna od najdužih koje ćete imati tokom trudnoće. Pored razmatranja rezultata testova i prikupljanja informacija, puno vremena ćete potrošiti na razna pitanja i odgovore. Lekar će vam dati dosta saveta u vezi ishrane, koje prenatalne vitamine treba da uzimate i koliko i šta da vežbate.

Kako trudnice treba da se pripreme za prvi prenatalni pregled i šta se zapravo tamo događa, saznaćete u nastavku teksta.

Kada treba zakazati prvi pregled u trudnoći?

Čim saznate da je vaš test na trudnoću pozitivan, odmah pozovite svog lekara da zakažete pregled. Dobra prenatalna nega jedan je od najvažnijih koraka za zdravu trudnoću i bebu.

Prvi pregled u trudnoći obično se radi početkom drugog meseca trudnoće, između 6. i 8. nedelje trudnoće.

Kako da se pripremite za prvi pregled u trudnoći?

Kada zakažete prvi pregled u trudnoći, dobro se pripremite kako biste u potpunosti iskoristili odlazak lekaru. Ovi saveti mogu da pomognu:

Napravite listu vaših ključnih zdravstvenih činjenica. Lekar će želeti da razgovara o svim detaljima vaše anamneze. Zato dođite pripremljeni sa bar nekim osnovama o ličnoj anamnezi: setite se svake prethodne velike bolesti ili operacije, alergija na lekove i da li vaši bliski srodnici imaju neku istoriju bolesti.

Setite se istorije mentalnog zdravlja: ​​da li je postojala bilo kakva istorija depresije, anksioznog poremećaja ili drugih poremećaja mentalnog zdravlja.

Ginekološka istorija: kada ste prvi put dobili menstruaciju, detalji o vašem ciklusu, da li imate problema sa PMS-om, prethodne ginekološke operacije i da li postoji istorija abnormalnih Papa briseva.

Porođajna istorija: da li ste imali prethodne trudnoće, da li je bilo nekih komplikacija ili gubitaka ploda u trudnoći, kao i detalji o prethodnim porođajima.

Potencijalno izlaganje bolesti: da li postoji zarazna bolest kojoj ste možda skoro bili izloženi (recimo, ako ste nedavno putovali u inostranstvo ili radite u zdravstvu).

Terapije koje trenutno koristite: lekar će želeti da zna koje lekove i u kojim dozama koristite ako imate neku hroničnu bolest.

Saznajte detalje o zdravstvenim stanjima koja vladaju u vašoj porodici i porodici vašeg partenra. Koje su to bolesti koje vaša porodica ima u istoriji – to će pomoći lekaru da ima širu sliku.

Napišite svoja pitanja. Zbog uzbuđenja od prvog pregleda u trudnoći, mnoge buduće majke zaborave da postave goruća pitanja koja ih interesuju – zato prethodno napravite spisak (i ne zaboravite da ga ponesete sa sobom na pregled :)).

Šta će se dogoditi tokom mog prvog pregleda u trudnoći?

Lekari takođe imaju svoje spiskove obaveza za prvi prenatalni pregled. Evo šta možete očekivati:

Bićete pregledani. Ovo može uključivati opšti zdravstveni pregled (proveru vašeg srca, pluća, grudi i abdomena); merenje krvnog pritiska što će biti korisno za svaki naredni pregled. Zatim će lekar meriti vašu visinu i težinu; proveriće izgled vena i oteklina kao osnov za buduće posete; uradiće karlični pregled, kao i procenu veličine i oblik materice.

Dobićete potvrdu da ste trudni. Čak i ako ste dobili pozitivan rezultat na kućnom testu trudnoće, vaš lekar može zatražiti test urina i uraditi krvni test kako bi proverio nivo BetaCG-a.

Proći ćete niz drugih testova. Neki testovi su rutinski kod svake trudnice, a za neke će lekar po proceni tražiti da se urade dodatne analize ako je to neophodno. Najčešći testovi pri prvoj trudničkoj poseti lekaru uključuju:

– Test urina. Vaš urin se može proveriti na protein, glukozu (šećer), bela krvna zrnca, krv i bakterije.

– Nalaz krvi. Uzorak vaše krvi upotrebiće se za utvrđivanje krvne grupe i Rh statusa i proveravanje anemije i još drugih parametara koje će lekar odrediti.

– Genetski pregled. Ako niste bili pregledani pre začeća, uzimanje krvi može uključivato testiranje na to da li ste nosilac za česta genetska stanja, uključujući cističnu fibrozu, anemiju srpastih ćelija, talasemiju i druge.

– Vaš lekar može pregledati seksualno prenosive infekcije poput hepatitisa B, sifilisa, gonoreje, hlamidije i HIV-a.

– Papa razmaz. Baš kao što ste jednom godišnje radili Papa test može ga lekar i na ovom pregledu zatražiti da biste izontrolisali nenormalne ćelije grlića materice.

– Test šećera u krvi. Ovaj test lekar može zatražiti ako ste imali gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći ili ako imate veći rizik za gestacijski dijabetes (na primer, ako imate porodičnu anamnezu).

– Saznaćete verovatni termin porođaja. Ako znate kada ste začeli i datum poslednje menstruacije, obavezno ga zapišite. Vaš lekar će izračunati verovatni termin porođaja pomoću pregleda materice i približne gestacijske starosti trudnoće, nivoa BetahCG-a i, najverovatnije ultrazvučnog pregleda.

– Razgovaraćete o sebi i bebi. Da bi vam pružio najbolju moguću negu, vaš lekar će želeti da zna mnogo o vama. Prvi prenatalni pregled je vreme planiranja zdrave trudnoće. Zato vam lekar mora dati instrukcije kako da se brinete o sebi i svojoj rastućoj bebi, kao i da se pozabavi sa svim problemima koje imate. Zato je korisno je da vodite beleške prilikom prvog pregleda u trudnoći.

Hoću li videti bebu na ultrazvuku?

Većina lekara uradi prenatalni ultrazvuk tokom prvog pregleda, što je najtačniji način upoznavanja sa trudnoćom. Međutim, nemojte očekivati da ćete se tada upoznati sa svojom bebom i videti je jer je veoma mala. To će se ipak desiti nešto kasnije.

Verified 3.0
Call Now Button