Prvi ultrazvuk u trudnoći – šta očekivati?

Prvi ultrazvuk u trudnoći je neverovatno iskustvo! Evo šta sve trudnice mogu da očekuju na prvom ultrazvuku.

Ultrazvuk je bezbolni dijagnostički test koji se oslanja na zvučne talase i većina žena ima najmanje jednu ovakvu kontrolu tokom trudnoće. Veliki broj žena slaže se sa tim da je ultrazvuk jedina prenatalna kontrola u kojoj uživaju.

Kada se ide na prvi ultrazvuk u trudnoći?

Na prvi ultrazvuk u trudnoći obično se ide između 8. i 10. nedelje, a tada se trudnoća najčešće i dijagnostikuje. Tada lekar radi ultrazvuk kako bi utvrdio trudnoću i verovatni termin porođaja. Ultrazvuk nije preporučljivo raditi pre 8. nedelje trudnoće jer tada najverovatnije neće čuti otkucaji srca bebe. Prvi ekspertni ultrazvuk radi se između 11. i 14. nedelje trudnoće.

Ekspertni ultrazvuk se može raditi i pre 12. nedelje trudnoće ako:

  • ako je trudnoća visokog rizika,
  • ako postoji bilo kakav bol ili krvarenje,
  • kada trudnica ima dete sa defektima pri rođenju,
  • ako neki drugi prenatalni test ili analiza pokazuju određene abnormalnosti.

Pored toga, trudnicama se preporučuju i dodatni ultrazvučni pregledi kada je prisutna hronična bolest kao što je dijabetes, ciste na jajnicima ili fibroidi.

Gde se obavlja kako izgleda prvi ultrazvuk u trudnoći?

Ultrazvuk se obično obavlja u ordinaciji izabranog lekara ili u lokalnoj bolnici. Od trudnice se očekuje da na ultrazvučnom pregledu leži na leđima. Tada doktor uz pomoć gela koji je naneo na njen stomak, koristi ručni uređaj koji lakše klizi preko trbuha i poboljšava prenos zvučnih talasa u ženino telo.

Zvučni talasi odbijaju različite površine unutar tela trudnice – uključujući i bebu – kao vibracije. Odjeci se pretvaraju u električne signale koji se projektuju kao slike na monitor za gledanje. Ultrazvuk abdomena ne predstavlja nikakav rizik za trudnicu ili bebu. U stvari, postoje mnoge koristi od provere razvoja bebe tokom trudnoće.

Ako bude potrebe za ultrazvučnim pregledom u ranoj trudnoći, lekar koristiti vaginalnu sondu koju postavlja u vaginu. To mu omogućava da vidi matericu trudnice kroz cerviks. Ovaj metod se takođe može koristiti i kasnije u trudnoći kako bi se locirala posteljica ako je iznad grlića materice ili zbog merenja dužine grlića materice. Vaginalne sonde mogu izazvati osećaj pritiska, ali ne utiču negativno na trudnoću.

Šta očekivati na prvom ultrazvučnom pregledu u trudnoći?

Ultrazvukom u prvom trimestru može se proveriti srčana radnja bebe, veličina, pupčana vrpca kao i posteljica. Takođe doktor može utvrditi da li trudnica ima jednu ili više beba.

Ultrazvuk u drugom trimestru (oko 18. nedelje) može da pokaže detalje o bebinoj glavi, licu, kičmi, srcu, abdomenu i ekstremitetima.

Tokom svakog ultrazvučnog pregleda doktor sa velikom pažnjom traži fizičke karakteristike koje mogu ukazivati na bilo kakve abnormalnosti. Ultrazvuk ne može otkriti sve defekte koji se mogu očekivati nakon porođaja i ultrazvuk ne garantuje zdravu bebu. Međutim, ultrazvuk je odličan dijagnostički alat koji može pomoći da se utvrdi da li se trudnoća i beba razvijaju u dobrom smeru.

Verified 3.0
Call Now Button