Strije u trudnoći: šta svaka buduća mama treba da zna

Svaka druga trudnica tokom trudnoće iskusi pojavu strija na koži, a nakon porođaja strije se zadrže na koži na više ili manje upadljiv način. Pojedinim mamama ostanu kao trajna “uspomena” na period trudnoće, dok kod drugih postoje, ali nisu toliko upečatljive.

Kako nastaju strije?

Strije se na koži pojavljuju u obliku linija i predstavljaju neku vrstu ožiljaka. U zavisnosti od vaše boje kože one mogu biti ružičaste, crvenkasto crne, ljubičaste, tamnosmeđe, beličaste… Do njih dolazi tako što se srednji sloj kože naglo rastegne, elastičnost kože se smanji, a elastična vlakna pucaju.

Gde se pojavljuju?

Tipična mesta za strije u trudnoći su zapravo ona na kojima se koža najviše menja i rasteže zbog promena (dobijanja na težini) koje vaše telo prolazi. Kod pojedinih žena svi ovi delovi budu zahvaćeni, dok kod nekih to ne bude slučaj. Strije u trudnoći su najčešće u predelu stomaka, butina, bedara, zadnjice, grudi, ali i ruku, to jest nadlaktica. Uobičajeno je da se strije pojavljuju na mestima na telu gde je nagomilana veća količina masnog tkiva.

Koje žene su podložnije strijama?

Trudnice koje najčešće dobijaju strije su one koje:

U zavisnosti od vaše puti, svetlije ili tamnije, i strije će drugačije izgledati. Po pravilu, kod tamnoputijih trudnica su manje uočljive. To ne znači da će kod svetloputih postati manje vidljive sunčanjem. Desiće se upravo suprotno.

Kako sprečiti nastanak i širenje strija?

Nažalost, nije redak slučaj da se i pored svih vaših napora da do strija u trudnoći ne dođe, one jednostavno nađu svoj put i pojave se na koži. Magični štapić kojim ćete to sprečiti ne postoji, ali možete dati sve od sebe da njihova količina bude manja, kao i da budu manje vidljive.

Sve što budete radili sa tim ciljem ticaće se toga da vaša koža ostane elastična i vlažna i tokom trudnoće.

Saveti za prevenciju pojave i širenja strija

Ispod možete pročitati neke od saveta koji vam mogu pomoći da sprečite pojavu i širenje strija poput ishrane u toku trudnoće i nege kože.

1. Birajte šta jedete i pijete tokom trudnoće

Konzumirajte:

 • Voće
 • Povrće
 • Biljna ulja (za pripremu obroka)
 • Namirnice bogate vitaminima E, C i cinkom
 • Vodu bogatu mineralima
 • Čajeve
 • Sokove bez šećera

Izbegavajte:

 • Masti
 • Prezačinjena jela
 • Fast food obroke
 • Slatkiše
 • Prezaslađene sokove

2. Koristite piling jednom sedmično

Sa ciljem da vaša koža postane mekša i glađa, a da primena krema protiv strija bude efikasnija, preporučuje se primena nekog piling preparata jednom nedeljno. S druge strane, predugo kupanje u toplim kupkama može vašu kožu sasušiti više nego što je potrebno.

3. Pospešite cirkulaciju

Uz pomoć masažne rukavice ili četke podstaći ćete cirkulaciju što može da bude značajno u sprečavanju nastanka strija.

4. Redovno se mažite kremama

Ono što je najvažnije je da vaša koža bude redovno hidrirana. Pojedine trudnice biraju da koriste baš preparate protiv stija, dok druge ostaju verne preparatima koji inače prijaju njihovom tipu kože. Preporuka je da krema za koju se odlučite u ove svrhe bude bogata vitaminima A ili E, ali i voćnom AHA kiselinom. Osim toga, preporuke u borbi protiv strija su kreme na bazi badema i pšeničnih klica, ali i one bogate silicijevim derivatima, elastinom ili drugim biljnim ekstraktima koji kožu održavaju elastičnom. Ružino ulje može biti alternativa nekoj od pomenutih krema. Izbor je veliki, a na vama je da pronađete one koje najviše gode vašoj koži.

Kako tretirati strije nakon porođaja?

Iako je želja mama da strije koje su im se pojavile tokom trudnoće zauvek nestanu, to najčešće nije moguće, barem ne u potpunosti. U periodu od 6 – 12 meseci nakon porođaja kod većine žena strije postanu manje vidljive, postaju svetlije od kože, ali tekstura može da se zadrži.

Načini da strije postanu manje vidljive:

 • Lekovi

Tritonoin (retin – A) i glikolična kiselina koriste se u tretmanu strija. Veoma je važno ove lekove ne koristiti tokom trudnoće i perioda dojenja.

 • Laserska terapija

Koristeći lasersku terapiju kao metod u borbi protiv strija može se postići efekat da strije postanu manje vidljive, ali i da koža postane elastičnija nego ranije u predelima gde je to potrebno.

 • Preparati za samopotamnjivanje

Pudere i druge preparate za samopotamnjivanje možete koristiti kao privremeno rešenje, u slučaju kada su predeli gde imate strije vidljivi.

Foto: Shutterstock

Verified 3.0