Stvari koje utiču na zdravlje i razvoj bebe u stomaku

Da bi trudnoća bila uspešna, potrebno je da se ispuni mnogo više uslova od oplodnje jajne ćelije od strane spermatozoida. Ono što je presudno jeste proces koji se zove implantacija i koji se uglavnom dešava 6-12 dana nakon ovulacije, naravno – ukoliko je prethodno došlo do oplodnje. Važno je da se plod implantira na dobrom mestu a to je zid materice, kako bi se dalji procesi odvijali bez komplikacija. Ukoliko se implantacija desi na nekoj drugoj lokaciji koja nije u materici, već recimo u jajovodu, takva trudnoća se naziva vanmateričnom ili konkretno – ektopijska trudnoća.

Pod uslovom da organizam ne odbaci ovakvu trudnoću spontano, takva trudnoća se ne sme izneti i nosi ogroman rizik po život majke, iz kog razloga ju je neophodno prekinuti na vreme kako bi oštećenje okolnih tkiva bilo minimalno. Plod ne može pravilno da se razvija nigde sem u materici, iz kog razloga je krucijalno da vaš ginekolog proveri mesto implantacije prilikom prvog ultrazvučnog pregleda nakon izostanka menstruacije i/ili pozitivnog testa na trudnoću.

Nakon što se vaša buduća beba uspešno ugnezdila u zid materice i dobila svoj izvor hrane i kiseonika uz pomoć krvnih sudova koji će kasnije prerasti u pupčanik, može se reći da je šansa da se trudnoća pravilno razvija velika, iako postoje određeni rizici. Prvi trimestar trudnoće ili prvih 12 nedelja predstavlja najosetljiviji period što za plod, što za vas. Po statistici, tokom ovog perioda se dešava najveći broj spontanih pobačaja – što je zapravo dobro, koliko god zvučalo loše. Vaše telo je pametno i u većini slučajeva neće dozvoliti da se u njemu razvija nešto što može ugroziti vaš život, kao i nešto što hromozomski nije zdravo.

U retkim slučajevima, dešava se da organizam ne odbaci takav plod spontano, već su potebne medicinske intervencije kako se zdravlje majke ne bi dovelo u pitanje. Mnoge žene i ne znaju da su imale spontani pobačaj jer se on odigrao u vrlo ranoj trudnoći, te su pomislile da je u pitanju redovni mesečni ciklus – menstruacija. Iako ni jedna vrsta neželjenog prekida trudnoće nije lepa stvar i može da utiče negativno na psihu žene, važno je imati u vidu da se takve stvari mogu desiti i da su sastavni deo prirode, koja se savršeno pobrinula da sve protekne na najbolji mogući način.

Tokom prvih ultrazvuka u trudnoći, vaš ginekolog će vam pustiti da čujete zvuk bebinog srca, koje počinje da kuca negde između 5 i 6. nedelje trudnoće. Ovo je dobra vest jer nakon konstatovanja srčanog ritma vašoj bebi su još više porasle šanse da trudnoća napreduje redovnim, zdravim tokom.

Faktori koji mogu da utiču na razvoj bebe u stomaku su mnogobrojni. Oni obuhvataju opšte zdravlje i starost trudnice, svakodnevne navike i životni stil, prisustvo hroničnih bolesti ili oboljenja, upotrebu narkotika, alkohola ili drugih opijata i slično.

Zdravstveno stanje

Opšte zdravstveno stanje žene pre trudnoće može da igra veliku ulogu, najpre u smislu imunog sistema, koji je u trudnoći dodatno oslabljen kako ne bi napao plod. Zbog toga je važno da vodite računa o zdravlju na vreme, idealno pre planiranja trudnoće ukoliko ste u mogućnosti. Vi najbolje poznajete vaše telo i znate koje su vam slabe tačke. Ne izbegavajte odlaske kod lekara ukoliko se osećate loše, prehlađeni ste ili imate povišenu temperaturu. Ovo je posebno važno ukoliko se prehlada ili grip dese u trudnoći. Visoka temperatura, virusi, bakterije i drugi mikroorganizmi, ukoliko se ne tretiraju adekvatnom terapijom, mogu da utiču nepovoljno na vašu bebu. Ne ustručavajte se od odlaska lekaru, naročito tokom prvog trimestra jer ste tad najosetljiviji i beba i vi.

Godine

Starost majke takođe može da utiče na bebin razvoj, te bi žene starije od 35 godina trebale češće da se kontrolišu i posećuju svog ginekologa, naročito ukoliko se jave jaki bolovi, tegobe i krvarenja. Prema mnogobrojnim studijama, starije trudnice od 40 godina i naviše nose veći rizik od prevremenog porođaja, smrti fetusa i drugih komplikacija, u poređenju sa ženama starosti ispod 30 godina. Ovaj podatak ne znači da će svaka starija trudnica imati komplikacije, ali svakako da će se vaše godine i te kako uzeti u obzir tokom trudnoće kao jedan od faktora.

Telesna težina

Prekomerni višak kilograma u trudnoći nije dobar, ni po vas ni po bebu. Ukoliko ste imali problem sa viškom kilograma pre trudnoće, znajte da možete bezbedno da mršavite tokom trudnoće, koliko god to čudno zvučalo. Gojaznost sa sobom povlači nastanak mnogobrojnih bolesti, kao što je visok krvni pritisak i dijabetes, dve stvari koje mogu jako uticati na ishod same trudnoće i vašu bebu ukoliko se ne regulišu. Savetujte se sa vašim lekarom ili nutricionistom po pitanju ishrane i fizičkih aktivnosti koja će vam pomoći da se oslobodite suvišnih kilograma i obezbedite sebi zdravu trudnoću.

Ishrana

Hrana je izvor energije i hranjivih sastojaka za vas i vašu bebu, stoga je bitno da pažljivo birate šta unosite u telo. Sve što pojedete vi – pojede i vaša beba. Bebi je važno da dobija dovoljno vitamina i minerala koje ćete joj pružiti dovoljnim unosom povrća, voća, mlečnih proizvoda, jaja, mesa i koštuničavog voća. Slatkiši, gazirani sokovi i grickalice nemaju hranjive vrednosti za vašu bebu i trebali biste da ih svedete na minimum ili potpuno izbacite tokom trudnoće. Takođe – ne zaboravite na unos vode! Voda je podjednako važna kao i hrana jer igra ulogu u varenju i funkcionisanju celog organizma. Minimum koliko biste trebali uneti dnevno je 8 velikih čaša vode, a poželjno je i više tokom letnjeg perioda jer se više znojite i time gubite vodu.

Alkohol

Alkohol, duvan, droga – sve spada pod veliko NE tokom trudnoće. Čućete od prijateljice ili majke kako je čaša piva ili vina na dan sasvim u redu, ili se čak i preporučuje tokom trudnoće. Ovo je u potpunosti netačno. Ako je argument za pijenje piva to što sadrži vitamin B, znajte da postoje i druge namirnice koje sadrže daleko više vitamina B nego pivo, a pritom nemaju alkohol u svom sastavu. Alkohol ne pruža ni jedan benefit organizmu i ne treba ga konzumirati u trudnoći. Organizam prepoznaje alkohol slično kao otrov, iz kog razloga se i desi da se napijemo i da nam bude loše jer jetra ne stigne da preradi veliku količinu unetog alkohola u kratkom vremenskom periodu. Alkohol prolazi kroz posteljicu i direktno utiče na vašu bebu i to je neosporiva medicinska činjenica. Ako baš morate – jedna čaša piva ili vina mesečno vam verovatno neće napraviti problem, ali svakako razmislite da li vam je to zaista neophodno u ovom trenutku.

Duvan

Što se tiče cigareta – stvar je vrlo jasna. Pušenjem smanjujete količinu kiseonika u telu, samim tim „kradete“ kiseonik od vaše bebe, kojoj je on zaista na prvom mestu. Činjenica je da bez kiseonika vaša beba ne može da živi niti se razvija. Teorija da je bolje da postepeno ostavite pušenje jer naglim prekidom možete loše uticati na bebu ili da je u redu jedna ili dve cigarete na dan je potpuna besmislica, kao što je i argument da je bolje da zapalite cigaretu nego da budete nervozni što je niste zapalili jer će taj stres navodno uticati na bebu. Prestanak pušenja vam samo može doneti pozitivne stvari, a savet da postepeno prestanete dolazi od osoba koje nisu u stanju da prekinu lošu naviku već su našle lakši način da je zadrže. Stres je potpuno normalna pojava, i svakako prirodnija nego konzumacija duvana. Vaše telo je pod stresom i dok vežbate na treningu ili se umorite od količine posla, isto kao što je pod stresom kad vas neko iznervira. Pluća imaju funkciju da primaju kiseonik, a ne dim. Razmislite koliko vam je vaša beba bitna pre nego što zapalite sledeću cigaretu. Ako vam činjenica da delite telo sa još jednom maleckom osobom nije dovoljna da se otarasite ove krajnje nezdrave navike, uvek možete da potražite stručnu pomoć u nekom od centara za odvikavanje od pušenja, prijatelja ili partnera. Prekidom pušenja ćete osigurati sebi zdraviju trudnoću i bebu, zato donesite pravu odluku i prekinite s pušenjem što pre moguće.

Droga i narkotici

Kad su droga i narkotici u pitanju, verujemo da danas svako zna u kojoj meri su oni opasni po život čoveka, a kamoli trudnice koja nosi još jedan život u sebi. Ukoliko ste imali problem sa zavisnošću od neke supstance ili supstanci a trudni ste, obavezno se obratite vašem lekaru kako bi vam bila ukazana adekvatna pomoć i podrška. Najgore što možete da uradite je da nastavite s konzumiranjem narkotika jer to može dovesti i vas i bebu do fatalnih poslednica.

Hronične bolesti

Prisustvo hroničnih bolesti kao što su astma, dijabetes, hipertenzija, autoimune bolesti i druga ozbiljnija oboljenja mogu uticati na vašu trudnoću, pa samim tim i bebu. Visok pritiak može da preraste u stanje poznato kao preeklampsija koje je vrlo ozbiljno i zahteva terapiju. Povišen šećer u krvi pre trudnoće može prerasti u gestacijski dijabetes koji je opasan po vaše i bebino zdravlje jer može izazvati prevremen porođaj, probleme sa posteljicom i sl. Vaš ginekolog bi trebao da ima uvid u vaše zdravstveno stanje, stoga mu naglasite ukoliko patite od neke ozbiljnije bolesti i oboljenja, naročito ako uzimate lekove ili ste na stalnom terapiji.

Uticaj spoljašnje sredine

Životni uslovi su jedan od faktora koji mogu u velikoj meri da utiču na zdravlje vaše bebe. Najčešće je reč o zanimanju trudnice i radne sredine u kojoj boravi svakodnevno. Trudnice koje se bave poslom vezanim za određene hemijske supstance poput rada u štampariji, hemijskom pogonu, higijeničarskim poslovima i sl. trebale bi da povedu računa i zaštite se od uticaja navedenih supstanci. Isparenja koja se udišu utiču na centralni nervni sistem i stižu putem kiseonika do bebe, što može naneti veliku štetu i usporiti bebin rast i razvoj.

Stres

Koliko puta su vam rekli da se ne nervirate jer to može uticati na bebu? Istina je, velika količina stresa koji traje duži vremenski period zaista može da utiče na vaš celokupni organizam, pa samim tim i bebu. Ali sačekajte sekund pre nego što stres upotrebite kao izgovor za određene loše navike. Pod ovim konkretno mislimo na situacije gde ćete prionuti na slatkiše i grickalice jer vas je neko iznervirao, pa ste pod stresom i morate da se smirite, ili pak dohvatiti cigarete kako biste se lakše ’smirili’ i slično. Stres je normalna stvar i nešto sa čim ste živeli i pre trudnoće. Prema mnogobrojnim studijama i istraživanjima, stres tokom trudnoće je malo kad krivac za bilo koje veće komplikacije sa bebom, kao što je spontani pobačaj, na primer. Uzroci ozbiljnih problema sa plodom su najčešće u samoj prirodi našeg organizma koji je efikasan, ali ne savršen. Stres sam po sebi neće naškoditi vašoj bebi, ali može se odraziti na nju ukoliko imate i drugih zdravstvenih problema a pritom ste konstantno pod velikom količinom stresa. Važno je napraviti razliku između realnog stresa, koji je najčešće uzrokovan nepredvidljivim životnim situacijama kao što je recimo smrt voljene osobe, i stresa koji je krajnje nepotreban i koji možete da kontrolišete, kao što je stres oko svakodnevnih sitnica kojima ne biste trebali da pridajete značaj koji pridajete. Naučite da se opustite i uživate u trudnoći, a pritom se klonite ljudi i situacija koji vam izazivaju napetost i tenziju.

Verified 3.0
Call Now Button