Šta je Ramzijeva metoda i koliko je tačna u određivanju pola deteta?

U većini slučajeva, pol bebe možete saznati između 16. i 20. nedelje uz pomoć ultrazvučnog pregleda.

A šta ako želite da pol deteta saznate ranije?

Buduća porodica koja ima genetsku istoriju odgređenih poremećaja, možda će biti zainteresovana da sazna pola bebe što je pre moguće, jer su neki poremećaji povezani sa tim da li je beba dečak ili devojčica.

Doktor Ramzi Ismail razvio je Ramzijevu metodu uz koju je moguće utvrditi pol deteta već nakon 6 nedelja trudnoće uz pomoć 2D ultrazvuka.

Šta je Ramzijeva metoda?

Ova metoda nazvana je po doktoru Saad Ramziju Ismailu, naučniku koji je otkrio i testirao istu na 5.000 fetusa, u periodu od 10 godina u Kanadi.

Prema ovoj teoriji, dr Ramzi je pokušao da utvrdi da li postoji veza između pola bebe i toga kako i gde će se formirati placenta. To je učinio tako što je posmatrao na kojoj strani materice se nalaze posteljica i horionske resice.

Dr Ramzi je testirajući i analizirajući dobijene podatke zaključio da je 97,2 odsto muških fetusa imalo posteljicu i horionske resice na desnoj strani maternice, dok je kod ženskih fetusa 97,5 odsto njih imalo horionske resice i posteljicu na levoj strani materice.

Međutim, ovaj metod utvrđivanja pola deteta nije potvrđen od strane istraživača, naučnika i doktora.

Koliko je Ramzijeva metoda tačna u određivanju pola deteta?

Da li postoji naučna osnova za Ramzijevu teoriju? Kratak odgovor je ne. Nije bilo daljih studija o upotrebi posteljice u utvrđivanju pola deteta deta već u 6. nedelji. Dakle, doktori su ostali skeptični.

„Ramzijeva metoda zvuči previše dobro da bi bila istinita, kao što mnogi ističu. Ali nema nikakvu stvarnu naučnu validnost,” kaže dr. Šeri Ros, zdravstveni stručnjak u Centru zdravlja Providence Saint John u Santa Monici, Kalifornija.

Ona takođe primećuje da polni organi počinju da se formiraju u embrionu za 4 nedelje. “Bilo bi zaista neverovatno da saznamo ovu informaciju samo dve nedelje kasnije, sa stopom tačnosti od 97 procenata”, rekla je ona.

“Važna poruka o Ramzijevoj teoriji je da parovi ne bi trebali donositi preuranjene odluke o sudbini embriona u roku od 6 nedelja”, rekla je dr Ros.

Ako ste zabrinuti zbog genetskih abnormalnosti na osnovu pola, koristite jedan od prihvaćenih genetskih testova.

Tradicionalni način određivanja pola je uvek bio kroz proveru hromozoma bebe putem invazivnih testova, kao što su uzorci horionskih čupica urađeni između 11. i 14. nedelje, ili amniocenteza koja se radi oko 16. nedelje trudnoće.

Međutim, medicina je veoma napredovala i sada postoje neinvazivni prenatalni testovi koji su namenjeni trudnicama koje žele da izbegnu invazivne metode (amniocentezu, kordocentezu, biopsiju horionskih čupica), budućim roditeljima koji imaju porodičnu istoriju genetskih anomalija i svima koje žele da budu sigurni u zdravlje bebe još na početku trudnoće.

Verified 3.0
Call Now Button