Može li se izbeći amniocenteza?

Šta je amniocenteza?

Amniocenteza je invazivna tehnika u kojoj se trudnici ubacuje igla u stomak i uzima uzorak plodove vode i šalje genetičaru na analizu. Ova metoda je veoma pouzdana, ali nosi sa sobom rizik od pobačaja koji iznosi 1 odsto.

Zašto se radi amniocenteza?

Ukoliko je majka starija od 35 godina, a otac od 42, amniocenteza se preporučuje kako bi se isključila mogućnost pojave Daunovog sindroma ili nekog drugog poremećaja bebe.

Trudnica donosi odluku da li da radi amniocentezu ili ne, uz savet ginekologa.

Današnje trudnice traže načine kako da je izbegnu, pre svega zbog straha i malog rizika od pobačaja koji nije zanemarljiv.

Na sreću, medicinska struka iz godine u godinu pronalazi nove načine i tehnologije da smanji broj nepotrebnih amniocenteza.

Na koje sve načine možete izbeći amniocentezu?

Skrining testovi se rade na samom početku trudnoće, u prvom trimestru (između 11. i 13. nedelje). Rezultati ovih testova se dobijaju na osnovu kombinacije starosti majke, ultrazvučnog nalaza i biohemijskih parametara iz krvi (dabl test).

Rizici se smanjuju ili povećavaju u zavisnosti od toga kakvi su dobijeni rezultati. Tačnost biohemijskog skrininga je samo 85 odsto, uz 5 odsto lažno pozitivnih rezultata.

To znači da će kod samo 85 od 100 beba biti identifikovana bolest ovim skriningom, dok će kod 15 rezultat biti lažno pozitivan ili lažno negativan.

Lažno pozitivni rezultati ukazuju na povećan rizik da je beba bolesna, a da je ona zapravo zdrava. Trudnice koje imaju takve rezultate se šalju na amniocentezu kako bi se utvrdilo da li je to slučaj.

Važno je znati da visok rizik ne znači da beba ima neku anomaliju, već služi kao informacija da razmislite o nekim drugim, pouzdanijim testovima.

Kako do sigurnih, a bezbednih rezultata?

Nauka je otišla korak dalje u otkrivanju preciznijih metoda skrininga na najčešće genetske poremećaje.

Otkriće da u krvi majke slobodno pliva bebina DNK je dovelo do nastanka neinvazivnih prenatalnih testova – NIPT testova.

Neinvazivno prenatalno testiranje (NIPT) je skrining metoda kojom se proverava da li postoji poremećaj kod određenih hromozoma i to iz samo jedne epruvete krvi trudnice. Ova metoda je popuno neinvazivna i bezbolna.

VERIFIED je najsavremeniji prenatalni test, koji koristi tehnologiju masivnog sekvencionisanja kroz celokupan genom čime se analizira 30 miliona kopija po uzorku kako bi najpreciznije procenili rizik od najčešćih poremećaja.

Prenatalni testovi VERIFIED mogu da se rade već od 10. nedelje trudnoće. To znači da buduća majka može da ima potvrdu da je sve u redu sa njenom bebom već na samom početku trudnoće, da se opusti i uživa u trudnoći. Rezultati koji stižu za samo nekoliko dana skraćuju period neizvesnosti koji nikada nije prijatan.

U slučaju da rezultati testa ukazuju na mogućnost problema – budućoj majci ostaje dovoljno vremena da se pripremi za dijagnostičke metode, kao što su biopsija horionskih čupica ili amniocenteza.

Napet period neizvesnosti i čekanja na rezultate amniocenteze (u nekim gradovima u Srbiji i do čak 10 nedelja) nastupa u momentu kada se buduća majka već zbližila sa bebom koju nosi i već oseća njene pokrete u stomaku.

Ipak, danas se u najvećem broju slučajeva invazivne procedure mogu u potpunosti izbeći uz pomoć savremene tehnologije iza koje stoji VERIFIED test. Time se ne izlažete nikakvom stresu ili neprijatnostima, budući da je reč o jednostavnoj proceduri vađenja krvi.

Nije važno koliko imate godina, sve trudnice koje žele smirenost do kraja trudnoće mogu da ga urade.

Verified 3.0