Kada i kako se najranije može odrediti pol deteta?

Na koje sve načine možete saznati pol bebe?

Ovo je jedno od čestih pitanja koje postavljaju buduće majke. Postoji 3 načina da saznate pol bebe i to su:

  • Neinvazivni prenatalni testovi,
  • Ultrazvučni pregled,
  • Invazivne metode poput CVS-a i amniocenteze.
  • Ultrazvučni pregled

Mnoge trudnice saznaju pol bebe tek negde između 16 – 20 gestacijske nedelje nakon ultrazvučnog pregleda. Na ovaj način se može utvrditi pol deteta, ali ne uvek sa 100% sigurnošću.

Pozicija bebe tokom ultrazvuka je najvažniji aspekt za lekara u proceni pri utvrđivanju pola. Naravno da je, iz očiglednih razloga, obično lakše reći da je beba dečak.

Penis ili vulva se kod beba razvijaju od 6. nedelje i dečaci i devojčice na ultrazvuku izgledaju maltene isto do negde 14. nedelje trudnoće.

Vaš lekar će Vam na ultrazvuku potvrditi pol ukoliko je beba u poziciji koja dozvoljava da se vide genitalije. Ukoliko se beba skriva, utvrdićete pol na nekom od sledećih pregleda.

Kako saznati pol deteta bez ultrazvuka?

Najsigurniji način da utvrdite pol deteta je preko prenatalnih testova. Danas postoje nove, pouzdane metode kao opcija za određivanje pola mnogo pre ultrazvučnog pregleda.

To su genetski testovi iz krvi koji sa veoma velikom sigurnošću određuju potencijalno prisustvo Daunovog sindroma i drugih poremećaja na hromozomima.

Ovi testovi, pored toga, određuju i pol bebe na osnovu fragmenata DNK poreklom iz placente koji slobodno plivaju u krvi majke. Ovi testovi se nazivaju neinvazivni prenetalni testovi (NIPT) i rade se već od 10. nedelje trudnoće.

Pouzdanost NIPT testova je 99,9%!

Analiza horionskih čupica i amniocenteza

Ovim analizama se prevashodno utvrđuje moguće prisustvo genetskih poremećaja, ali sa sobom nose rizik od pobačaja od 1%. I ovim metodama je moguće utvrditi pol bebe.

Analiza horionskih čupica se radi negde između 10. i 13. nedelje, dok se amniocenteza radi između 16. i 20. nedelje.

Kako saznati pol deteta pomoću nekonvencionalnih metoda?

Naravno, postoje razne metode kojima možete utvrditi pol deteta uz neke zabavne i netradicionalne načine. Neke od njih su:

  • Konac i prsten – Stavite na konac verenički ili venčani prsten i stavite ga iznad stomaka. Ako se vrti u krug, onda nosite dečaka. Ako se ljulja s jedne strane na drugu, onda nosite devojčicu.
  • Boja urina – Ako je boja urina tamno žuta, onda nosite dečaka. Ako je boja urina svetlo žuta, onda nosite devojčicu.
  • Hrana – Ako vam se jede slana ili kiselu hrana i jedu vam se obroci koji sadrže visok nivo proteina, onda nosite dečaka. Ako vam se traže kolačići, slatkiši i voće, onda nosite devojčicu.

Ovi načini nisu zamena za tradicionalne testove ili ultrazvuk. Ako jos uvek ne možete da saznate pol, možete se malo poigrati.

Koji su to razlozi za utvrđivanje pola?

Glavni razlozi za određivanje pola su znatiželja roditelja.

U retkim, puno značajnijim slučajevima važno je znati pol iz medicinskih razloga, zbog genetskih bolesti koje su povezane sa muškim polom (hemofilija, neuromuskularne bolesti itd.).

Nemojte biti frustrirani ukoliko brzo ne saznate pol bebe. Pol bebe ćete saznati pre ili kasnije, prenatalnim testovima ili putem ultrazvuka.

Verified 3.0
Call Now Button