Šta sve treba da znate o blizanačkoj trudnoći

Dve bebe – dvostruka sreća, ali i dvostruka briga. Ipak, nemojte unapred da se brinete. Većina žena koje nose blizance imaju sasvim urednu trudnoću i u potpunosti zdrave bebe. Doduše, blizanačka trudnoća sa sobom nosi određene rizike.

Blizanačka trudnoća kad se otkriva i kako

Mnoge trudnice se pitaju kad se otkriva blizanačka trudnoća. Jedini način da se zaista uverite da nosite blizance je tokom pregleda ultrazvukom u toku prvog trimestra. Vaš izabrani lekar može lako uočiti na monitoru da li se radi o dva ili više fetusa.

Blizanačke ili višeplodne trudnoće često imaju drugačije pokazatelje u odnosu na jednopolnu trudnoću. U nastavku teksta ćemo vam pojasniti neke od tih pokazatelja poput jutarnje mučnine, folne kiseline, tačkastog krvarenja, telesne težine, gestacijskog dijabetesa, preeklampsije, stomačnih problema i bolova u leđima.

Ako želite da znate više o razvoju svoje blizanačke trudnoće, pogledajte cene naših prenatalnih testova i naručite VERIFIED twin test. Ako želite da saznate i nešto više o našem Verified testu, možete kliknuti ovde.

Jutarnja mučnina

Velik broj trudnica, naročito tokom prvog trimestra, se susretne sa mučninama i povraćanjem koje se javljaju usled povećane količine beta-hCg hormona. Ukoliko nosite dve bebe, količina ovog hormona u vašem telu je veća nego kod trudnica koje nose jednu bebu, što znači da ćete verovatno osetiti intenzivnije mučnine.

Folna kiselina

Izuzetno važna u trudnoći, folna kiselina sprečava deformitet neuralne cevi kod fetusa, poznatiji kao spina bifida. Ukoliko ste trudni sa blizancima, potrebno vam je više folne kiseline, tačnije oko 1 miligram dnevno. S obzirom da preporučenu količinu teško možete uneti putem ishrane, vaš lekar ili ginekolog će vam prepisati prenatalne vitamine koji u svom sastavu sadrže neophodne doze folne kiseline.

Tačkasto krvarenje

Ova vrsta krvarenja je česta tokom prvog trimestra, ali se može javiti i kasnije u trudnoći. Tačkasto krvarenje je kratkotrajno i oskudno, uglavnom svetlo roze do braonkaste boje. Nivo hormona, ali i rast materice i bebe vrše pritisak na grlić materice na kojem može doći do pucanja sitnih kapilara što dovodi do tačkastog krvarenja. Ukoliko žena nosi blizance, nivo hormona je veći, baš kao i pritisak na grlić te se češće dešava ova pojava. Svaki vid krvarenja biste trebali prijaviti svom lekaru ili ginekologu , kako bi se moglo proveriti da li je reč o uobičajenom tačkastom krvarenju ili nečem ozbiljnijem.

Telesna težina

Nosim dve bebe, znači treba da dobijem duplu težinu u odnosu da trudnice koje nose jednu bebu. Pogrešno! Činjenica jeste da ćete dobiti više kila od žena koje nose jednu bebu, ali nikako ne biste trebali da udvostručite težinu. Jedite zdravo i umereno, idealno više manjih obroka u toku dana i krećite se što više. Na taj način ćete ravnomerno dobijati na težini.

Gestacijski dijabetes

Šansa za dobijanje gestacijskog dijabetesa je nešto viša u trudnoćama sa blizancima, naročito ukoliko su obe bebe krupnije. Gestacijski dijabetes pogađa vrlo mali procenat trudnica, ali svakako da biste trebali redovno proveravati šećer u krvi tokom trudnoće.

Preeklampsija

Povišen krvni pritisak, proteini u urinu i oticanje udova su najčešće simptomi preeklampsije u trudnoći. Preeklampsija se češće javlja u blizanačkim nego jednoplodnim trudnoćama, iako se tačan uzrok ove pojave i dalje ne može precizirati. Ukoliko se ne tretira, preeklampsija može imati fatalan ishod, što za majku, što za bebu. Redovno kontrolišite vaš krvni pritisak u trudnoći.

Prevremen porođaj

Većina žena koje nose blizance se porode između 35-37 nedelje, što je nešto ranije u odnosu na uobičajenih 40 nedelja koliko bi trebala da traje trudnoća do punog termina. Ovo uglavnom nije razlog za brigu. Međutim, ukoliko porođaj krene pre 35. nedelje, mogu se desiti određene komplikacije. Respiratorni problemi su najčešće komplikacije kad su u pitanju prevremeno rođene bebe, mada se uz pomoć današnje medicine i tehnologije ovi problemi rešavaju uspešno i bez dugotrajnih posledica. Porazgovarajte sa vašim ginekologom koji će vas detaljnije uputiti i objasniti kako da prepoznate znake početka porođaja.

Carski rez

Trudnice koje nose blizance imaju veću šanse da im se porođaj završi carskim rezom. Do toga najčešće dolazi ukoliko se beba ili bebe ne okrenu u pravilan položaj za porođaj tj. glavicom na dole kad se donosi odluka o carskom rezu kao najboljoj opciji za završetak porođaja.

Stomačni problemi

Nositi dve bebe nije mala stvar. Kako budu rasle polako će popunjavati prostor u vašem stomaku, što znači da će organi morati malo da se stisnu. Prvo na udaru su želudac i creva, ali ni bešika nije lišena pritiska, naprotiv. Žgaravica i zatvor su dva najčešća problema sa digestivnim traktom tokom trudnoće sa kojima ćete nažalost morati da živite dok bebe ne dođu na svet. Ipak, ukoliko u ishranu uvedete više vlakana i držite se podalje od masne hrane i slatkiša, ovi problemi će biti znatno manji i podnošljiviji. Ishrana bogata povrćem i voćem, kuvanim mesom i probiotskim napicima olakšaće vam probleme sa stomakom ukoliko se sprovodi redovno i pravilno.

Bol u leđima

Skoro neizostavan u trudnoći, bol u leđima je jedna od najčešćih tegoba na koju se žale trudnice i to čak od samog početka trudnoće. Kako trudnoća odmiče, bol uglavnom postaje učestaliji i intenzivniji zbog težine stomaka. Ipak, postoje metode kako možete ublažiti ovu neprijatnost: pilates, joga, pojas za trudnice ili masaža će vam svakako koristiti a nadamo se i smanjiti bol u leđima.

Verified 3.0