Anemija i trudnoća – šta morate da znate kao buduća majka

Anemija usled nedostatka gvožđa tokom trudnoće može da učini da se osećate slabo i umorno. Upoznajte faktore rizika, simptome i šta možete da uradite da to izbegnete.

Buduće majke, imaju povećan rizik od anemije zbog nedostatka gvožđa, tačnije nedostatka crvenih krvnih zrnaca. Njihov deficit u organizmu uzrokuje smanjenu dostavu kiseonika organima kao što su mozak, srce i mišići i zbog toga ćelije dobijaju manje hranljivih materija. Zato anemične osobe osećaju mentalnu i fizičku slabost.

Saznajte zašto se javlja anemija u trudnoći i šta možete učiniti u vezi sa tim.

Šta izaziva nedostatak gvožđa tokom trudnoće?

Telo koristi gvožđe da bi proizvelo hemoglobin, protein u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik do tkiva. Za vreme trudnoće, potrebno je dvostruko više gvožđa nego što je potrebno ženama koje nisu u drugom stanju. Trudnicama je potrebno gvožđe da bi proizvele više krvi za snabdevanje svoje bebe kiseonikom. Ako nemate dovoljno zaliha gvožđa ili vaše telo ne dobija dovoljnu dozu gvožđa tokom trudnoće, možete razviti anemiju zbog nedostatka gvožđa.

Kako anemija u trudnoći utiče na bebu?

Teži oblik anemije tokom trudnoće povećava rizik od prevremenog porođaja, od dobijanja bebe sa malom prirodnom težinom i postporođajnu depresiju. Neke studije takođe pokazuju povećan rizik od smrti deteta neposredno pre ili posle rođenja.

Koji su faktori rizika zbog nedostatka gvožđa tokom trudnoće?

Smatra se da je povećan rizik od razvoja anemije tokom trudnoće ako:

 • imate dve bliske trudnoće
 • ste trudni sa dve ili više beba
 • često povraćate zbog jutarnje mučnine
 • ne konzumirate dovoljno gvožđa
 • ste imali neredovan menstrualni ciklus pre trudnoće
 • imate anemiju u anamnezi pre trudnoće
 • se nezdravo hranite i ne unosite dovoljno vitamina
 • imate bolesti probavnog trakta praćene krvarenjem.

Koji su simptomi anemije kod trudnica?

Znaci i simptomi anemije obuhvataju:

 • umor
 • slabost
 • bledu ili žućkastu kožu
 • nepravilne otkucaje srca
 • kratki dah
 • vrtoglavicu ili nepromišljenost
 • bol u grudima
 • hladne ruke i noge
 • glavobolju.

Imajte na umu da su simptomi anemije često slični opštim simptomima trudnoće. Bez obzira na to da li ove simptome imate ili ne, uradite testove krvi za otkrivanje anemije tokom trudnoće. Ako ste zabrinuti za nivo umora ili neke druge simptome, razgovarajte sa svojim lekarom.

Kako se može sprečiti i lečiti anemija u trudnoći?

Prenatalni vitamini obično sadrže gvožđe. Uzimanje prenatalnog vitamina koji sadrži gvožđe može da pomogne u sprečavanju i lečenju anemije tokom trudnoće. U nekim slučajevima, lekar vam može preporučiti poseban dodatak gvožđu. Za vreme trudnoće, potrebno vam je 27 miligrama gvožđa dnevno.

Ako anemija u trudnoći nije teška, može se izlečiti zdravom ishranom i vitaminima. U slučaju zdravstveno-ugrožavajućeg stanja, anemija u trudnoći se leči i lekovima.

ishrana i anemija

Dobra ishrana takođe može da spreči anemiju

Sve neophodne hranljive materije mogu se dobiti iz hrane. Na primer, dobri izvori proteina su: govedina, srce, jetra, jaja, piletina i mleko. Najbolji izvori masti su sir, pavlaka i sveži sir. Proizvodi bogati ugljenim hidratima su žitarice, pasulj, voće, povrće, sušeno voće, bobice i orasi. Svakako uključite sveže zeleno povrće i med (ako niste alergični) u trudnoći. Dijetalni izvori gvožđa uključuju mršavo crveno meso, živinu i ribu. Ostale opcije uključuju žitarice za doručak, sok od šljiva, suvi pasulj i grašak.

Crveno meso je najbogatije gožđem. Ljudsko telo dobija 30-35% potrebih elementa iz mesa. Postoje, naravno, i drugi proizvodi koji sadrže gvožđe, ali naše telo ne može da svari više od 17% hemoglobina od njih. Da bi se sprečila anemija u trudnoći ili izlečilo ovo stanje kada je još u ranoj fazi, buduća majka treba da u svoju ishranu doda u gvožđe iz životinjskih proizvoda, kao što su različite vrste mesa, jer se najlakše apsorbuje. Da biste pojačali apsorpciju gvožđa iz biljnih izvora i dodataka, uparite ih sa hranom ili pićem sa visokim sadržajem vitamina C – kao što je sok od pomorandže, sok od paradajza ili jagode. Ako uzimate suplemenate gvožđa sa sokom od pomorandže, izbegavajte sortu sa kalcijumom. Iako je kalcijum bitan nutrijent tokom trudnoće, kalcijum može smanjiti apsorpciju gvožđa.

Medicinski tretman anemije

Ako vam je dijagnostikovana anemija u trudnoći prvog ili drugog stepena, zdrava ishrana neće biti dovoljna da je izleči. Moraćete nadoknaditi nedostatak gvožđa uz pomoć lijekova koji sadrže gvožđe. Većina njih je savršeno sigurna za trudnice i dojilje. Takvi lekovi su veoma efikasni – moći ćete da uočite rezultate posle 2-3 nedelje lečenja.

Lekove koji sadrže gvožđe treba uzimati u vreme obroka jer ih čini efikasnijim. Međutim, imajte na umu da neki proizvodi mogu usporiti varenje gvožđa. Lekovi koji sadrže gvožđe obično se propisuju u kombinaciji sa vitaminom C. Dnevna doza ne bi trebala prelaziti 55mg gvožđa. Predoziranje može dovesti do poremećaja probavnog trakta.

Ako uzimate prenatalni vitamin koji sadrži gvožđe, a vi ste anemični, vaš lekar može preporučiti testiranje kako bi se utvrdili drugi mogući uzroci. U nekim slučajevima, možda ćete morati da posetite lekara koji je specijalizovan za lečenje krvnih poremećaja – hematologa. Ako je uzrok nedostatak gvožđa, može se predložiti dodatno gvožđe. U slučajevima kada lekar to proceni, trebaće vam intravenska primena gvožđa.

Zdravlje Vaše bebe je i naša briga. Uradite prenatalni test kako biste utvrdili da je beba genetski zdrava.

Verified 3.0
Call Now Button