Alkohol u trudnoći – šta je dozvoljeno, a šta ne?

Među prvim savetima lekara ženama koje planiraju ili su već ostale u drugom stanju jeste da svoje loše navike u potpunosti prekinu – jer je to jedini način da budu zdrave. Ovde se govori pre svega o pušenju, ali i o konzumiranju alkohola u trudnoći. Međutim, da li je zaista potrebno da se trudnica u potpunosti odrekne alkoholnih pića?

Svaka trudnica brine o svom zdravlju kako bi na što bolji način pomogla bebi u stomaku da se razvija. Zbog toga se posebna pažnja posećuje ishrani, odnosno onome šta jede – ali i šta pije. Pored svih zdravih namirnica i režima ishrane koji se preporučuju kao zdravi, postavlja se pitanje i – šta je to štetno za zdravlje trudnice?

Alkohol u trudnoći – da ili ne?

Debata o ovom pitanju vodi se godinama. Glavno pitanje je da li postoji mogućnost da alkohol u trudnoći negativno utiče na razvoj bebe i da li i koliko može biti štetan za plod?

Prema nekim mišljenjima, povremeno konzumiranje manje količine alkohola ne može nauditi ni trudnici ni bebi. Ovde se pre svega govori o čaši piva (ili vina) koje spada u prehrambene namirnice. Drugo je mišljenje da je štetna i kap alkohola za žene koje su u drugom stanju.

Sve je više istraživanja i ispitivanja koje su radili stručnjaci, a koja odgovaraju na pitanje – kako i u kojoj meri utiče alkohol u trudnoći na bebu u stomaku žene? Kako se prikupljaju saznanja, tako je sve jača teza da bi alkohol u trudnoći trebalo izbegavati, a evo i zašto.

Uticaj alkohola na organizam trudnice

Poznato je da je alkohol bogat kalorijama i jedan je od razloga zbog kojih ćemo osećati sitost bez konkretnih namirnica. Istraživanja su pokazala da je prvi razlog zbog kojih je alkohol u trudnoći štetan – neuhranjenost, odnosno nepravilna ishrana žene koja češće konzumira alkohol, a pogotovo pivo, u trudnoći. Na ovaj način žena u drugom stanju šteti svom organizmu, ali i organizmu bebe kojoj uskraćuje potrebne sastojke koji mu pospešuju razvoj.

Drugi razlog zbog kog se smatra da je alkohol u trudnoći štetan, ovaj put prvenstveno za razvoj ploda, jeste činjenica da alkohol u trudnoći smanjuje dotok kiseonika do bebe, što može dovesti do brojnih prenatalnih anomalija, ali i kasnijih problema u razvoju deteta.

Beba je u utrobi majke zaštićena unutar posteljice, ali kako se posteljica formira tek u 12. nedelji trudnoće (uglavnom) – beba je do tada mnogo više izložena spoljnim uticajima koji joj stižu preko majke. Upravo zbog toga je i štetan uticaj alkohola u ovom periodu pogotovo povećan, jer alkohol direktno dolazi do tkiva embriona i time uzrokuje određenu štetu.

Alkohol u trudnoći – a šta je dozvoljeno?

Zahvaljujući istraživanjima došli smo do odgovora na koji način alkohol u trudnoći utiče na ženu, ali i bebu. Što se češće unosi alkohol u organizam, to je veća šansa da će ovi negativni uticaji naštetiti pre svega plodu, ali i trudnici.

Šta je onda dozvoljeno? Da li postoji neka granica? Naravno – ako ste popili nekoliko čaša piva ili drugog alkoholno pića pre nego što ste saznali da ste u drugom stanju ne bi trebalo da brinete o tome.

Zdravlje Vašeg deteta

U trudnoći je jako bitno pratiti zdravlje deteta (a i majke) uz redovne preglede.

Kako biste imali bolji uvid u celokupno zdravlje deteta, potrebno je odraditi i neinvazivne prenatalne testove kako bi znali da li plod ima neke anomalije ili ne.

Verified 3.0
Call Now Button